Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Een rondleiding bij Rokerij Jacob van Jan

Op het moment dat er een samenwerking ontstaat met een verkooppunt, gaan we een lange termijnrelatie aan met de ondernemer. Een relatie waarin we wekelijks, soms zelfs dagelijks, contact hebben over de producten die we leveren. Je zult begrijpen hoe belangrijk het is om te weten wat je aan elkaar hebt. Daarom organiseerden we een rondleiding in onze Rokerij en gaven we potentiële verkooppunten een ‘kijkje in onze keuken’. Benieuwd hoe dat er aan toe ging? Lees meer in het verslag van collega Roel Hopman.

Even voorstellen!

“Op maandagmiddag 4 juni jl. hadden we dan de eerste groep, of beter het eerste groepje, met ondernemers voor een rondleiding bij ons bedrijf. Sommigen hadden er best een eindje voor moeten rijden en we zijn dan ook erg blij dat ze toch de moeite genomen hebben om naar Spakenburg te komen.

De rondleiding begon met koffie en een voorstelrondje dat zich spontaan ontwikkelde tot een uitwisseling van ervaringen, ideeën en adresgegevens. Een leuke interactie waar wij als organisator bij stonden en naar keken. Dit was een leuk onderonsje tussen ondernemers… :)”

De rondleiding

Omdat het voorstelonderdeel al erg gezellig was en het daardoor nogal uitliep besloten we toch maar te beginnen met de rondleiding die al met al een half uur duurde. Henk vertelde het verhaal van Jacob van Jan, te beginnen bij de ontvangst en opslag in de heel oude palingbakken. Over het verhaal van de paling zelf, de trek naar de Sargassozee, de uitzet van glasaal ed. kon hij kort zijn want dat was bekend. Niet verwonderlijk omdat we vakmensen te gast hadden. Hierna ging het via de verwerkingsruimte, waar de werking van een aantal machines werd uitgelegd naar de rookafdeling, het hart van onze rokerij. Warm en koud roken kwamen aan bod, evenals het roken in tunnels van makreel en zalm tegenover het ambachtelijk roken in “hangen”, o.a. van paling en haring. Ook hier werden de nodige vragen gesteld door de aanwezigen die door Henk zoveel mogelijk werden beantwoord, aangevuld door Roel.

We liepen verder naar de fileerafdeling waarover Henk vertelde dat er voornamelijk dames werken. Hier vindt al het fileerwerk van de gerookte producten plaats. Uniek hierbij is dat alles handmatig gebeurt, inclusief het ontgraten van sommige producten. Henk noemde als anekdote nog het feit dat hij op alle afdelingen stage had gelopen toen hij het bedrijf overnam en dat hij bij deze afdeling werd weggestuurd omdat hij niet precies genoeg werkte…

De winkel

En zo kwamen we uit bij “de winkel”, het afhaalpunt waar de detaillisten dagelijks of meerdere keren per week hun producten zelf afhalen en we bestellingen klaarzetten. Hier konden de gasten alle producten die we zelf maken en de producten waarin we handelen ook zien. Vervolgens praatten we nog even verder en werden de nodige vragen beantwoord over onder andere distributie, houdbaarheid en verpakking.

Tot slot vertrokken we naar de kantine. Onder het genot van een drankje hebben we een aantal van onze zelfgemaakte producten geproefd. De deelnemers vonden het een leuk en geslaagd initiatief waaraan wij vanuit Jacob van Jan in het najaar zeker vervolg willen geven. Er zijn inmiddels al een aantal aanmeldingen.

Zelf deelnemen aan een rondleiding bij Rokerij Jacob van Jan? Meld je aan door een mail te sturen naar roel@jacobvanjan.nl.