Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Het geheim van Geurt Roos: winnaar Palingrookwedstrijd 2.0

Geurt Roos rookt al van jongs af aan paling. Inmiddels zo’n veertig jaar. Van het roken met vrienden tot aan het meedoen aan wedstrijden. Al vanaf het begin van de reguliere palingrookwedstrijd was hij erbij. En dit blijft hij nog wel even doen! “Maar puur voor de hobby”, vertelt hij. Zijn jarenlange ervaring werd in 2021 bekroond met de titel ‘Beste Palingroker Palingrookwedstrijd 2.0’. Zijn geheim? Wij vroegen het hem.

40 jaar ervaring

Hoe zijn ‘liefde’ voor het palingroken is ontstaan? “Die ontstond in mijn jongere jaren, toen ik een jaar of twintig was. Inmiddels ben ik 63 jaar. We gingen toen met een groep vrienden regelmatig vis roken, zo ook paling”, vertelt Geurt. En dat gebeurt nog steeds. “Maar niet zo vaak als vroeger. Tegenwoordig roken we alleen nog op verjaardagen, als we er zin in hebben.”

Puur op gevoel

Na veertig jaar ervaring op het gebied van palingroken moet Geurt toch een geheim hebben, of niet? Geurt: “Nee zeker niet. Ik heb niet echt een geheim. Als ik dan toch een ‘geheim’ heb, is dat ik het puur op gevoel doe. En dat ik mijn paling constant in de gaten houd. Je kan niet zomaar even weglopen. In een minuut kan het namelijk al misgaan.” Wat je volgens Geurt daarnaast ook echt niet moet doen? “Zorg dat je ‘hang’ niet een te hoge temperatuur bereikt. Hoe ik dat meet? Ook puur op gevoel. Mocht ik het niet zeker weten, dan gebruik ik een temperatuurmeter.”

Kleur, gaarheid én smaak

Ook dit jaar neemt Geurt deel aan de Palingrookwedstrijd 2.0. Voor zijn mededeelnemers heeft hij daarom nog een aantal tips. “Let bij het roken van de paling op de kleur, de gaarheid én de smaak van de paling. En dan met name op de gaarheid. Daarmee gaan de meeste deelnemers namelijk de fout in. Dit zijn de facetten waar de keurmeesters vooral op letten. Maar blijf vooral rustig. Als het misgaat, dan gaat het mis. Daar is niets aan te doen”, vertelt hij.

Mocht je je nog willen inschrijven voor de Palingrookwedstrijd 2.0 op 16 juli? Aanmelden kan hier. Volgens Geurt moet je dat zeker doen: “Het is erg leuk en gezellig. Daarnaast is het niet commercieel. En dat vind ik een pluspunt.” Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot de inschrijving? Neem dan hier contact met ons op. Wij hopen je in juli te zien!