Terug naar overzicht
Deel dit bericht

In vijf stappen overheerlijke, gerookte paling

Gerookte paling. Het ziet er wellicht makkelijk te bereiden uit, maar niets is minder waar. Het vergt namelijk veel tijd en inzet om gerookte paling op je bord te krijgen. Wat je in de basis nodig hebt voor het roken van de beste, vetste en lekkerste paling, hebben we in de vorige blog toegelicht. Maar hoe gaat het roken zelf in zijn werk? In dit blog lichten wij het toe!

1. Schoonmaken paling

Voordat je de paling in de rookkast kan ophangen, moet je nog een aantal stappen doorlopen. Allereerst moet de paling worden ‘schoongemaakt’. Oftewel: de ingewanden moeten uit de paling worden verwijderd. Dit doe je door de buik open te snijden en vervolgens alle ingewanden eruit te trekken. Zeker niet vergeten, want deze zijn niet lekker om te eten! 😉  

2. Pekelen

Vervolgens pekel je de paling om die heerlijke zoute smaak te krijgen. Hoe je dat doet? Leg de paling in een bak met 10 liter water en 1 kilo (keuken)zout. Is de paling net zo dik als een pink? Laat het 10 minuten pekelen. Maar is de paling net zo dik als een andere vinger of je duim? Pekel ze dan 30 minuten. Mocht het nog dikker of net zo dik zijn als een pols? Laat het dan een uur lang pekelen. 

3. Drogen

Als derde is er voor het roken van paling vuur nodig. En om vuur te krijgen, moet je hout verbranden. Volgens Jaap is het niet verstandig om zomaar het eerste de beste hout wat je tegenkomt te gebruiken voor het roken van paling. Er zijn volgens hem Na het pekelen rijg je de palingen aan speten, zodat ze in de rookkast kunnen hangen. De palingen moeten hier eerst drogen voordat je ze kan roken. Na het pekelen zijn ze namelijk nog erg nat en vochtig. Het advies is om het vuur te laten oplopen tot 80 à 100 graden. Wanneer de huid van de paling niet meer plakkerig aanvoelt, is de paling genoeg gedroogd. Let op dat het drogen van de dikkere palingen over het algemeen wat langer duurt.

4. Hout, vuur & rookkast

Wanneer de palingen droog genoeg zijn, start het roken! Om een milde smaak te krijgen adviseren wij om beukenhout te gebruiken voor het vuur. Laat de temperatuur van de kast oplopen tot 80 à 100 graden. Kijk vervolgens om de 10 tot 15 minuten of de paling goed aan het garen is. Wanneer je in de laatste fase van het roken bent aangekomen, is het advies om de paling nauwlettend in de gaten te houden voordat het ‘te’ gaar is. Maar wanneer is het dan gaar? Wanneer de kerntemperatuur van de paling is opgelopen tot een graad of 70. De paling heeft dan een mooie bruine kleur, je kan de paling tot de graat knijpen én het vet komt ervan af.

5. Tot rust laten komen

De laatste stap om je overheerlijke, eigen gerookte paling op je bord te krijgen, is het tot rust laten komen van de paling. Ook wel het zachter maken van de paling. Dit doe je door de paling in vetvrij papier in te pakken.

Zin om zelf aan de slag te gaan met het roken van paling? Misschien wel tijdens de Palingrookwedstrijd 2.0? Op dit moment kan je je nog niet aanmelden voor de wedstrijd, maar je kan wèl alvast thuis gaan oefenen! Wij zien je graag in juli! Mocht je nog vragen hebben? Neem dan hier contact met ons op.