Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Palingrookexpert Jaap Koelewijn deelt zijn tips én tricks

Met de Palingrookwedstrijd 2.0 in zicht, interviewden wij Jaap Koelewijn, oud-vennoot van Jacob van Jan. Wij kunnen wel stellen dat Jaap een palingrookexpert is. Waar hij op 19-jarige leeftijd al begon met werken in de rokerij, besloot hij daarna om de administratieve sector in te gaan. Uiteindelijk, toen zijn oom Hendrik met pensioen ging, kwam Jaap terug. Met zijn neef Jaap, de vader van de huidige eigenaar Henk, als compagnon. Wat hij vandaag de dag doet? “Ik word zo nu en dan nog altijd ingehuurd. Het palingroken verleer ik nooit”, aldus Jaap Koelewijn. Hoewel Jaap nog nooit jurylid is geweest bij de Palingrookwedstrijd 2.0, heeft hij wel veel ervaring als jury op de reguliere Palingrookwedstrijd. Uit zijn ervaring deelt hij de volgende tips én tricks. Lees snel verder!

Op gevoel

De allereerste tip die Jaap meegeeft is om het palingroken -deels- op gevoel te doen. “Palingroken is écht handwerk. Ik voel altijd met de hand. Ik gebruik nooit een thermometer”, vertelt Jaap. Toch willen weten of je de juiste temperatuur hebt bereikt? Lees dan hier hoe hoog je het vuur moet laten opkomen!

Koelen

Iets wat Jaap vaak ziet gebeuren, is dat de palingen niet op de juiste temperatuur worden bewaard. Zijn tip? “Houd de boel goed koud. De paling moet namelijk zeven graden of kouder zijn. Denk bijvoorbeeld aan een koelbox óf leg de paling gekoeld in de koelkast. Haal de paling niet te vroeg óf te lang uit de koeling!”

Mislukt

Ook bij Jaap is er weleens wat misgegaan tijdens het palingroken. “Ik had op de zaak een aantal rookkasten ‘aan’ staan en ben toen écht maar heel even weggegaan. Toch mislukte daardoor de paling. Het was namelijk te heet geworden in de rookkasten, waardoor de palingen waren ‘gespouwd’. Dat overkomt iedereen weleens een keer”, vertelt Jaap. Zijn tip is dan ook: “Loop niet weg. Het kan binnen enkele minuten misgaan!”

Is jouw paling weleens mislukt? Met deze tips én tricks kan het bijna niet meer misgaan. Wil jij ook deelnemen aan de Palingrookwedstrijd 2.0 in juni? Aanmelden kan hier! Mocht je nog vragen hebben? Neem dan hier contact met ons op!