Reglement Spakenburgse Palingrookwedstrijd

In Spakenburg behoort palingroken tot de oude ambachten die, dankzij de herleefde interesse voor de cultuur uit ons verleden, nog steeds uitgeoefend worden. Om de belangstelling voor dit oude vakwerk levend te houden is mede dankzij de sponsor Palingrokerij Koelewijn Jacob van Jan een jaarlijkse Palingrook wedstrijd in het leven geroepen. Omdat deze variant twee keer niet kon doorgaan, bedachten wij de Palingrookwedstrijd 2.0. Bij deze wedstrijd kon iedere thuisroker meedoen. Dit was zo’n succes, dat wij het nu voor het derde jaar op rij organiseren!

Programma

09:00 – 10:00 uur:Ophalen vier palingen Rokerij Jacob van Jan
10:00 – 14:00 uur:Thuis de lekkerste paling roken
11:00 – 15:00 uur:Verkoop vers gerookte paling voor de liefhebber
14:00 – 15:00 uur:Drie palingen inleveren
16:00 uur:Bekendmaking winnaar

Reglement

Organisator: Rokerij Jacob van Jan

Deelnemer: Thuisrokers

Sponsor: Rokerij Jacob van Jan

Algemeen

 1. Deelname geschiedt op eigen risico. De organisator en/of sponsor kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor diefstal, vandalisme, vernieling, geleden schade of andere kosten.
 2. De organisator kan ten alle tijden de Palingrookwedstrijd annuleren of tussentijds beëindigen in geval van overmacht, rampen of andere ter beoordeling van de organisator zwaarwegende argumenten.
 3. Bij toepassen van artikel 1b. van het Reglement kan geen aanspraak worden gemaakt op compensatie van eventueel gemaakte (deelname)kosten en/of gederfde inkomsten door de deelnemer.
 4. Uitzonderingen op het Reglement zijn enkel en alleen mogelijk na schriftelijke toestemming van de organisator.
 5. Indien een deelnemer niet aan de regels voldoet, wordt hij door de organisator van deelname uitgesloten zonder teruggaaf van het inschrijfgeld.
 6. Bij minder dan 10 deelnemers zal het evenement niet doorgaan. Als wij om deze reden annuleren, krijgt men uiteraard hun geld terug.

1. Inschrijving

 1. Deelname is enkel en alleen mogelijk bij inschrijving.
 2. Inschrijving is mogelijk via de inschrijflink.
 3. Inschrijving is mogelijk tot uiterlijk 25 juni van het betreffende jaar.
 4. Een inschrijving is definitief na betaling van het verschuldigde bedrag.

2. Kosten en betaling

 1. Het tarief voor het deelnemen aan de Palingrookwedstrijd is €15,00.  
 2. Betaling vindt plaats voor 25 juni.

3. Annulering

Bij annulering gelden onderstaande punten.

 1. Bij annulering vóór 15 juni van het betreffende jaar zijn geen kosten verbonden.
 2. Bij annulering na 15 juni van het betreffende jaar doen we geen restitutie van de reeds betaalde deelnemerskosten.

4. Wedstrijdregels

 1. De deelnemers krijgen van de organisatie elk 4 wedstrijdpalingen van gelijkwaardige kwaliteit die voorzien zijn van een merkteken. Hiervan moeten na het roken 3 palingen, op de gestelde tijd, bij de commissie/jury ter beoordeling ingeleverd worden.
 2. Deelnemers dienen zelf te zorgen voor alle benodigdheden om de paling te zouten en te roken.
 3. De paling wordt beoordeeld door 2 jurypanels. De inzendingen worden opgesplitst in even en oneven nummers en mee de rokerij in genomen.
  1. In de eerste ronde bepaalt elke jury de 10 beste inzendingen. Deze worden beoordeeld op gaarheid, kleur (goudbruin) en uiterlijk (rechte palingen, buiken iets open).
  2. In ronde twee worden de jurypanels samengevoegd en wordt de paling nogmaals beoordeeld op gaarheid, kleur (goudbruin) en uiterlijk (rechte palingen, buiken iets open). De beste 10 inzendingen worden uitgekozen en van elke inzending worden één of twee palingen gefileerd.
  3. De derde ronde vindt buiten plaats. De 10 beste inzendingen worden geproefd. Elk jurylid geeft de palingen een cijfer van 1 tot 5 op de aspecten gaarheid, kleur (goudbruin) en uiterlijk (rechte palingen, buiken iets open).
  4. De scores worden opgeteld. De deelnemers met de meeste punten wint.