Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Richard de Graaf: “Palingroken is het mooiste dat er is!”

Richard de Graaf en het winnen van de grote palingwedstrijd in 2019: daar gaat een hele geschiedenis in de palingrokerij aan vooraf. Als kleine jongen werd het palingroken hem namelijk al met de paplepel ingegoten. Zijn vader kocht in de haven ketels vol paling om ze vervolgens in de straat te roken en verkopen. Richard: “Als mijn ouders aan het palingroken waren, was ik altijd in de buurt vinden. Dus toen ik voor het eerst aan het werk ging na schooltijd, was dat uiteraard bij een visboer in het dorp. Ik hielp met het schoonmaken en bereiden van de vis en stond vanaf mijn zestiende op zaterdag op de markt. Op mijn eenentwintigste ben ik bij Jacob van Jan in de rokerij komen werken. En zo’n twintig jaar later wist ik de grote palingrookwedstrijd te winnen!”

Benieuwd naar ‘the road to victory’ van Richard? Lees dan snel verder! Ook deelt hij nog een aantal tips voor de thuisrokers die meedoen aan de thuiseditie van de palingrookwedstrijd 2.0.

Al dertig jaar in het rokersambacht

Op zijn eenentwintigste begon Richard bij Jacob van Jan, waar hij is opgeleid door de oudste roker van Jacob van Jan: “Aart Klomp heeft mij de fijne kneepjes van het rokersvak geleerd en daar heb ik vandaag de dag nog steeds profijt van. Elke dag ga ik weer met een glimlach naar mijn werk. Ik ben niet meer weg te slaan uit de rokerij en hoor met gemak bij het meubilair. Hoe ik het volhoud? Geen dag is hetzelfde, ik doe wat ik leuk vind en heb de beste collega’s”.

Kampioen Palingroken van 2019

Richard doet al zo’n negen jaar samen met zijn maat Henk de Graaf, die ook in de rokerij werkt, mee aan de Grote Palingrookwedstrijd in Spakenburg. Waar Henk al drie overwinningen op zijn naam heeft staan, heeft Richard in 2019, tijdens de laatste editie, voor het eerst de winst in de wacht gesleept. Richard: “Voor mij is de Palingrookwedstrijd de mooiste dag van het jaar. Heel het centrum loopt vol en er zijn zo’n twintig professionele rokers lekkere paling aan het roken. En iedereen is heel goed. Dus toen ik in 2019 won, was ik best verbaasd. In 2018 had ik er namelijk een veel beter gevoel over.”

Toch wist Richard de winst in de wacht te slepen. “Een stukje geluk in mijn ogen. Maar de gaarheid, kleur, uitstraling en het zoutgehalte van mijn palingen hebben er toch voor gezorgd dat ik de beker in de wacht heb gesleept. En die staat nog steeds te schitteren bij ons op de vensterbank. Want helaas kon de wedstrijd in 2020 door corona niet doorgaan”, vertelt Richard. Zijn doel? “Dat ik net als Henk de wisselbeker mag houden. Daarvoor moet je drie keer gewonnen hebben. Nog twee overwinningen te gaan dus.”

Ultieme tips voor de deelnemers aan de Palingrookwedstrijd 2.0

Vanwege het grote succes van afgelopen jaar, organiseert Jacob van Jan dit jaar wederom de Palingrookwedstrijd 2.0; een speciale editie voor alle fervent thuisrokers. Op zaterdag 17 juli krijgen de deelnemers de kans om vanuit huis de jury, familie en vrienden te verrassen met de lekkerste gerookte paling. Richard zal die dag samen met zijn maat Henk vis roken en verkopen bij Rokerij Jacob van Jan. Richard, met jouw jarenlange ervaring heb je vast nog wel een tip voor alle deelnemers. “Jazeker! Je moet vooral niet te bang zijn. Je hebt maar een aantal uur om de schierpalingen gaar en op smaak te krijgen, dus durf meer vuur en zout te gebruiken. De kweekpaling is wat steviger, waardoor ze meer warmte nodig hebben om gaar te worden. Dus houd het vuur niet te klein. Daarnaast moet je vooral genieten van de uitdaging. Ik daag iedereen dan ook uit om zich aan te melden voor de Palingrookwedstrijd 2.0!* Tot 17 juli.”

* Heb jij je al aangemeld voor de Palingrookwedstrijd? Aanmelden kan nog tot en met 11 juli via deze link.