Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Sander Koelewijn: “Als jurylid let ik voornamelijk op hoe de paling eruit ziet.”

Als onderdeel van de vierde generatie van Jacob van Jan is Sander Koelewijn min of meer opgegroeid in de rokerij. Het is daarom niet zo gek dat hij veel liefde en passie heeft voor het roken van vis. Hij keek het af bij zijn opa en vader en op die manier heeft hij ontzettend veel geleerd. Gelukkig houdt Sander ook van eten en zo kan hij zijn hobby’s mooi combineren!
Tijdens de Palingrookwedstrijd 2.0 is Sander een van de juryleden. Benieuwd naar zijn tips? Lees dan snel verder.

Kampioen Palingroken van 2016

In 2010 deed Sander voor het eerst mee aan de originele Palingrookwedstrijd in Spakenburg. Hij debuteerde hier direct met een derde prijs. In totaal heeft Sander negen keer meegedaan en in 2016 wist hij het zo goed te doen, dat hij er met de eerste plaats vandoor ging. “De Palingrookwedstrijd in Spakenburg is de enige waar ik aan meedoe, omdat dit gewoon de mooiste wedstrijd is”, vertelt hij. “2020 zou mijn jubileumjaar worden, omdat ik dan voor de tiende keer zou meedoen. Dit jubileum vier ik nu door jurylid te zijn bij de Palingrookwedstrijd 2.0. Het roken van vis is een uit de hand gelopen hobby van me. Ik geef ook workshops en sta op evenementen. Iedereen is altijd laaiend enthousiast en tevreden en daarom vind ik het zo leuk om te doen.”

Schierpalingen

29 augustus ontvangen alle thuisrokers vier schierpalingen van rokerij Jacob van Jan. De kwaliteit van deze palingen is heel constant, waardoor iedereen dezelfde paling krijgt. “Schierpaling is paling die bijna geslachtstrijp is. Ze zijn wat vetter, harder en hebben een dikker vel dan andere palingen. Hierdoor duurt het drogen wat langer en zijn ze minder geschikt om natter te roken. Natter roken komt het eindresultaat ten goede en bij schierpalingen is dit wat lastiger”, legt Sander uit.

Ultieme tips voor het roken

Met jouw jarenlange ervaring heb je vast nog wel een tip voor alle deelnemers. “Jazeker! Mijn belangrijkste tip is dat je de tijd moet nemen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vol je het hangt, maar het zou maar zo kunnen dat je met deze paling wel twee uur bezig bent. Een andere tip is dat je niet te voorzichtig moet zijn. Als je het vuur te klein houdt, dan worden ze nooit gaar. Paling is een hele vergevende vis met roken, dus als je een klein foutje maakt dan is dat vaak nog wel te herstellen”, vertelt Sander. Als jurylid gaat hij voornamelijk letten op hoe de paling eruitziet. Door zijn jarenlange ervaring kan hij voorspellen hoe de rest van de paling eruit komt te zien.

Heb jij je al aangemeld voor de Palingrookwedstrijd? Aanmelden kan nog tot en met 26 augustus via deze link.