Terug naar overzicht
Deel dit bericht

De ultieme tip van Peter de Graaf: winnaar Palingrookwedstrijd 2.0 2022

Van jongs af aan leerde Peter de Graaf van zijn broer hoe je paling moet roken. Inmiddels is hij al meer dan vijftig jaar een ‘recreatieve’ roker. “Puur voor de hobby”, zoals hij zelf zegt. Toch mag hij na al die jaren nu de titel ‘Beste Palingroker Palingrookwedstrijd 2.0 2022’ dragen! Peter won namelijk de derde editie van de Palingrookwedstrijd 2.0. En zo voegt hij zich aan de winnaars van de vorige edities, Johan Malestein en Geurt Roos. Zijn ultieme tip voor het roken van paling? Wij vroegen het hem.

Paling vangen

De liefde voor paling(roken) ontstond rond zijn twaalfde. “Ik ging toen met mijn broer en zwager vissen. Zij waren vissersmannen en vingen hoofdzakelijk paling, die zij vervolgens verkochten op de afslag. Lukte dat niet? Dan rookte mijn broer af en toe zelf de paling en leerde dat vervolgens ook aan mij. Zo rolde ik erin”, vertelt Peter.

Heb geduld én houd je aandacht erbij

Inmiddels weet Peter als geen ander hoe je paling moet roken. Dat bewees hij ook tijdens de wedstrijd. Hoe dat ging? Hij vertelt: “Dat ging eigenlijk heel goed. De paling rookte makkelijker en vond ik beter dan de vorige keer.” Maar dat zorgt er volgens hem niet voor dat je wint. Wat dan wel?

Als het misgaat, dan gaat het mis

“Heb geduld en houd je aandacht erbij. Én vertrouw op je eigen gevoel. Bij mij is het twee jaar geleden tijdens de Palingrookwedstrijd 2.0 ook misgegaan. Mijn palingen sprongen aan alle kanten open. Hoe dat kwam? Ik was dus mijn aandacht verloren door ‘even’ koffie te halen. Dat moet je dus niet doen”, vertelt hij. De ultieme tip van Peter is dan ook: “Blijf erbij!” Wil je nog meer tips? Lees dan ook de andere blogs op de website van Jacob van Jan. En zoals de winnaar van de vorige editie, Geurt Roos, zegt: als het misgaat, dan gaat het mis.”

Ben jij er volgend jaar ook bij? Wie weet word jij dan wel tot ‘Beste Palingroker Palingrookwedstrijd 2.0’ bekroond!