Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Veelgemaakte fouten tijdens het roken van paling

Het doorlopen van de stappen voor het roken van overheerlijke paling vergt veel tijd en inzet. Niet zo gek dus, dat iedere (recreatieve) roker het weleens meemaakt: mislukte paling(en)! Maar waar gaat het dan fout? In dit blog hebben wij de twee meest gemaakte fouten op een rijtje gezet. Zo weet jij waar je op kan letten tijdens de Palingrookwedstrijd 2.0 in juli!

1. Te kort gepekeld

Eén van de meest gemaakte fouten die wij elk jaar terugzien tijdens de wedstrijd, is dat de roker de paling niet lang genoeg in de pekel ‘legt’. Hoe dat komt? Voor de palingrookwedstrijd worden kweekpalingen gebruikt, waar een ander pekelproces aan vooraf gaat dan bij andere soorten palingen. Gekweekte paling moet namelijk langer in de pekel liggen dan wilde paling. Voor het pekelen moet je dan een dubbele tijd rekenen. Waar wilde paling bijvoorbeeld dertig minuten in de pekel moet liggen, is dat voor kweekpaling een uur. Maar waarom wordt er dan kweekpaling gebruikt voor de wedstrijd, vraag je je nu misschien af? Dit doen wij om de deelnemers uit te dagen. Het is én blijft immers een wedstrijd.

2. Temperatuur niet onder controle

Een tweede veelvoorkomende fout is dat de roker de temperatuur van de kast én de paling niet onder controle heeft. Dit kan twee kanten op gaan:

  • De paling is niet gaar
  • De paling wordt juist te lang gerookt

Veel recreatieve rokers laten de temperatuur van de rookkast niet hoog genoeg opkomen. Wanneer je de paling er dan te snel uithaalt, is deze nog niet gaar. Maar laat je de vis bij een lage temperatuur te lang hangen om te garen, dan krijg je een rokerige smaak die de smaak van de paling overheerst. Om dit te voorkomen, mag aan het eind van het proces de temperatuur zeker rond de 100 graden uitkomen. Én de kerntemperatuur van de paling moet boven de 70 graden zijn geweest. De temperatuur stuur je met de hoeveel lucht die je de kast binnenlaat en de hoeveelheid hout die je in de kast doet. Mocht die temperatuur te hoog oplopen, dan temper je dat met zaagsel of water. Wil jij dat jouw paling gaar is, niet te rokerig van smaak én lekker zout? Maak dan vooral niet deze bovengenoemde fouten. Lijkt het jou daarnaast leuk om deel te nemen aan de Palingrookwedstrijd 2.0 in juli? Begin dan alvast met thuis te oefenen. Bestel hier de paling! Mocht je nog vragen hebben? Neem dan hier contact met ons op.