Terug naar overzicht
Deel dit bericht

Vier dingen die jij nodig hebt voor het roken van de beste paling

De Palingrookwedstrijd 2.0 was de afgelopen jaren een groot succes! Daarom vindt er ook dit jaar weer een nieuwe 2.0-editie plaats. Zet zaterdag 16 juli 2022 alvast in je agenda, zodat je zeker bent van een plek! Wij kijken er al enorm naar uit. Jij ook?

Om straks zelf de lekkerste, beste en vetste paling te roken, heb je wel een aantal benodigdheden nodig. Welke? Jaap Koelewijn zet ze voor je op een rij.

1. Paling

Het eerste wat je nodig hebt, is natuurlijk paling: “Zonder paling geen gerookte paling.” Nu zit er wel verschil in paling, vertelt Jaap: “In de wintermaanden worden er voornamelijk kweekpalingen gevangen en in de zomer échte IJsselmeerpalingen. Die zijn over het algemeen de favoriet onder palingeters. Maar voordat je de paling gaat roken, moet je eerst nog een paar stappen doorlopen. Allereerst haal je de ingewanden uit de paling, vervolgens pekel je ze en tot slot hang je ze op in de rookkast.”

2. Rookkast

Naast de paling, is een rookkast ook niet geheel onbelangrijk. Volgens Jaap zit er niet veel verschil in de verschillende rookkasten en heeft het ook geen effect op de smaak van de paling. Wel zijn er verschillende formaten rookkasten: “Recreatieve gebruikers gebruiken voornamelijk kleine rookkasten, voor bijvoorbeeld een palingrookwedstrijd. Maar er zijn natuurlijk ook grotere. Die gebruiken wij bij Jacob van Jan. In vergelijking met de rookkasten van thuisrokers, zijn die van ons megagroot. Dat komt natuurlijk doordat wij veel meer paling in een keer moeten produceren.” 

3. Hout

Als derde is er voor het roken van paling vuur nodig. En om vuur te krijgen, moet je hout verbranden. Volgens Jaap is het niet verstandig om zomaar het eerste de beste hout wat je tegenkomt te gebruiken voor het roken van paling. Er zijn volgens hem namelijk verschillende soorten hout, die elk hun eigen effect hebben op de smaak: “Er bestaan zachtere en hardere soorten hout. Zelf zou ik bijvoorbeeld nooit grenen- of dennenhout gebruiken. Ik gebruik veel liever beuken- of eikenhout. Dit zijn namelijk de wat ‘zachtere’ soorten hout. Daardoor wordt je paling wat milder van smaak. Als ik dan moet kiezen tussen deze twee, ga ik voor het beukenhout. Eiken is namelijk wat ‘zwaarder’, waardoor je een sterkere rooksmaak aan je paling krijgt. Als je daarvan houdt, moet je dat gebruiken, maar zelf ben ik er geen fan van.”

4. Durf

Als Jaap een tip aan de deelnemers kan geven, zegt hij: “Om paling goed te roken is naast de materialen ook rust én een beetje durf nodig. Je moet niet te bang zijn, maar je moet ook weer niet te veel haast hebben. Wees geduldig en luister naar je gevoel!”

Het is nog niet mogelijk om je aan te melden voor de Palingrookwedstrijd 2.0 in 2022. Máár je kunt thuis natuurlijk al wel vast beginnen met oefenen, zodat jij 16 juli de lekkerste, beste en vetste paling rookt! Heb je nog vragen over palingroken of de Palingrookwedstrijd 2.0? Neem dan hier contact met ons op.