Verse stoofpaling | Volop verkrijgbaar | Bestel ze direct! 

Over ons

De rijke familiehistorie en werkwijze van Koelewijn Jacob van Jan

Jacob van Jan is één van de bekendste visrokers van Nederland met een rijke historie. Overgrootvader Jacob, de zoon van Jan, is al rond 1900 begonnen met het roken van Zuiderzeeharing en handelen in ansjovis. Na verloop van tijd kwam er al snel een klein handeltje in groente bij. Zo’n twee keer per week trok Jacob erop uit met paard en wagen om zo de mensen in de omgeving van Spakenburg te voorzien in hun totale levensonderhoud.

Na de Tweede Wereldoorlog ging het bedrijf over van Jacob op zijn zoons Roelof van Jacob en Hendrik van Jacob. Toen uiteindelijk Roelof eind jaren 70 stopte, was de gerookte paling enorm populair geworden. Hendrik en zijn zoon Jaap van Hendrik zijn toen van het centrum naar de Palingweg 1 op industrieterrein Zuidwenk verhuisd, om zich zo te specialiseren in vis. Uiteindelijk is Hendrik rond 1993 gestopt en zijn Jaap en de zoon van Roelof (ook Jaap) samen verder gegaan. In 2016 is het stokje geheel overgegaan op Henk Koelewijn (zoon van Jaap van Hendrik van Jacob) en zo zitten we al een hele tijd op Palingweg 1. Een echt familiebedrijf, met altijd dezelfde passie voor vis!

“De producten van Jacob van Jan bevallen mij heel goed. Soms is het bij gerookte vis het geval dat het net doorgerookt of net iets te zout is. Bij Jacob van Jan is het gewoon precies goed gerookt. En dat is wat mijn klanten willen! Vis roken is een kunst en juist die kunst heeft Jacob van Jan in de vingers. Ik zeg: lekker zo doorgaan!”

Visspeciaalzaak Nick

Gerookte paling uit Spakenburg

In het dorp en omgeving staat Jacob van Jan bekend om zijn gerookte paling. Als eervol lid van het internationale palingfonds Eel Stewardship Fund (ESF), voorheen Duurzaam Paling Fonds (DUPAN), zorgen wij dat we de kwaliteit waarborgen en dat jij de beste paling krijgt. ESF zet zich namelijk in voor een duurzamere palingsector door het uitzetten van jonge paling in het oppervlaktewater en door de volwassen en geslachtsrijpe paling naar de zee uit te zetten.

De succesvolle en heerlijke smaak van onze paling is zo’n succes, dat we deze aanpak met alleen natuurlijke ingrediënten inmiddels ook gebruiken om allerlei andere soorten vis te roken.

Ambachtelijke vis

Wij zetten ons in voor kwaliteitsvis. Heerlijk zelfgemaakt en bereid, met de aandacht en zorg die je verdient. Je kunt diverse soorten ambachtelijke warm en koud gerookte vis verkrijgen. Denk aan paling, haring, zalm, makreel en ook forel uit eigen productie. Zo lekker, vers en puur mogelijk – opdat je de beste smaaksensatie kunt beleven!

Special Seafood
Altijd iets bijzonders

Vandaag de dag is het zeer gebruikelijk voor visdetaillisten om mosselen en andere zeevruchten te verkopen. Toen Jacob van Jan daarmee begon – wij verkochten als eerste verse, gekookte garnalen – deed niemand dat nog. Wij wilden onze klanten mooie, unieke producten aanbieden. Die klantgerichte pioniersmentaliteit hebben wij nog steeds. Ook nu willen wij onze klanten – visdetaillisten en particulier – mooie producten aanbieden, die net even anders zijn dan anders. ‘Altijd iets bijzonders’, noemen we dat.

Het merk Jacob van Jan

Wij zijn als bedrijf altijd op zoek geweest naar interessante kwaliteitsproducten, naast de vis uit onze rokerij. Dat deden we als extra service naar onze klanten toe. Door de jaren heen groeide het aantal bijzondere producten dat we toevoegden aan ons assortiment. Daardoor kwamen we op het punt dat we twee productengroepen naast elkaar voerden, maar onder de noemer van de rokerij. Dat zette ons aan het denken over het merk Jacob van Jan.

Special Seafood en de rokerij

Onze rokerij is het fundament van ons bedrijf. En dat blijft zo. Met de slogan Aandacht & Ambacht, geven we vorm aan de visie die erachter zit van kwaliteit, originaliteit en betrouwbaarheid. Om de groeiende tak van bijzondere producten de plek te geven die het verdient voeren we daarnaast een nieuw merk in. Jacob van Jan Special Seafood – “Altijd iets bijzonders”. Daarmee geven we vorm aan iets dat we altijd al doen: het aanbieden van mooie, unieke producten.